Notices
Engine Management Cobb AccessPort, EcuTek, TEC, Motec, Link, and others. The ins and outs of high-performance engine tuning.

Help! Bad idle

Old 07-10-2013, 03:17 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
wicked_hog's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 19
Help! Bad idle

When I start the car the idle jumps up to 3k down to 1k repeatably for a couple seconds and then steady 2k for a bit and the engine stutters and when it comes to normal temps the rpm goes down to 35%(600rpm) and engine stutters bad.
And When i spray ignition starter fluid down under the throttle body area(PCV lines, hoses, PCV nipples, etc) the car jumps back up to normal idle and goes back down after I stop.
I took out the intercooler, Throttle body and checked all clamps on the PCV and PCV line to Intake Manifold and nothing's off or loose. Everything's in place as it should be. And now I have NO IDEA what to do.
Do I need a new PCV nipple for intake manifold?
Do I need a new PCV Valve?
Is the PCV valve cracked perhaps?
Please help. It's been like this for 3 weeks now
wicked_hog is offline  
Old 07-10-2013, 07:32 AM
  #2  
Registered User
iTrader: (8)
 
Join Date: Sep 2011
Location: Bay Area CA
Posts: 351
Car Info: 03 wrx
maybe a vacuum leak? with everything hooked up and the car idling, spray some of the starter fluid around various connections (throtle body, vacuum hoses..). if the idle jumps up, you have a leak there.
MarvZz is offline  
Old 07-10-2013, 09:02 AM
  #3  
Nobody likes the tuna here
iTrader: (51)
 
Heedz's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Somewhere San Mateo County, Inside A 911 Ambulance
Posts: 19,781
Car Info: 03 SRP WRX Street Class Prepped, 17 Chevy Duramax
Have you cleaned for idle air control valve?
Heedz is offline  
Old 07-10-2013, 01:35 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
wicked_hog's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 19
Originally Posted by MarvZz View Post
maybe a vacuum leak? with everything hooked up and the car idling, spray some of the starter fluid around various connections (throtle body, vacuum hoses..). if the idle jumps up, you have a leak there.
It's a definite leak for sure.
I spray fluid beneath the throttle body and it idles back up. And I think it's the PCV but I checked and all clamps and hose are locked in.
wicked_hog is offline  
Old 07-10-2013, 01:36 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
wicked_hog's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 19
Originally Posted by Heedz View Post
Have you cleaned for idle air control valve?
No I haven't actually?
wicked_hog is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
LazyKidd209
Engine/Power - EJ20T (pre-2006 WRX and JDM)
3
09-07-2008 11:57 AM
yayitzian
Bay Area
17
08-26-2005 10:17 AM
IS2Scooby
Random Thoughts/Off Topic
3
01-19-2005 11:57 PM
optionimports
Engine/Power - EJ25T (STI and 2006+ WRX)
3
03-29-2004 03:48 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Help! Bad idle


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.